Het onderzoek

We willen weten wat we als Nederlanders mogelijk mee terug nemen aan infecties en waar we die oplopen. Het gaat immers om je vakantie, die willen allemaal zorgeloos kunnen genieten. Met de klimaatverandering komen ook de grenzen steeds dichterbij waarbinnen de overbrengers van deze ziekten kunnen leven. Dat willen we samen met jou in kaart brengen zodat we de wetenschappelijke data hebben om er ook iets aan te kunnen gaan doen.

Wat onderzoeken we

Binnen het One Health Travel project meten we de aanwezigheid van arbovirus infecties onder terugkerende reizigers. Het is nog niet bekend hoe vaak deze infecties onder terugkerende reizigers voorkomen, omdat de symptomen vaak mild zijn en op griepachtige klachten lijken. Vaak wordt er voor deze klachten geen bezoek aan de dokter gebracht of een bloedtest afgenomen voor een diagnose.

Juist daarom is het zo belangrijk dat je meedoet.

De onopgemerkte infecties onder terugkerende reizigers kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid.

Vrijwillig

Jouw deelname is vrijwillig, het kost je niets behalve wat tijd en er staat geen vergoeding tegenover. Alle onderzoeksmaterialen en de One Health Travel app krijg je gratis.

Wat moet je doen

Tijdens je vakantie houd je in de gaten of je bent blootgesteld aan muggen- en/of tekenbeten. Om dit makkelijk bij te houden, hebben wij de ‘One Health Travel app’ ontwikkeld.

De App kan gratis gedownload worden. Nadat je je hebt aangemeld voor deelname aan het onderzoek ontvang je een bevestiging per e-mail. De e-mail bevat instructies voor het downloaden van en het inloggen in de App.

Drie dagen voor vertrek ontvang je een korte vragenlijst in de App. De vragen gaan over het doel van je reis (vakantie, familiebezoek, etc.) en het type reis dat je gaat maken. Eén keer per week ontvang je een extra vragenlijst. Deze vragenlijst bevat vragen over mogelijke muggen- en/of tekenbeten, het gebied waar je de laatste paar dagen bent geweest en welke maatregelen je tegen muggenbeten hebt genomen.

Mocht je griepachtige verschijnselen krijgen tijdens de reis, vragen we je deze aan te geven in de App. Er verschijnt dan een klachtendagboekje in de app waarin je dagelijks aangeeft voor maximaal 7 dagen wat voor klachten je ervaart.

Alle vragen worden via de App gesteld en zijn binnen een paar minuten in te vullen. De App registreert je GPS locatie meerdere keren per dag, met een nauwkeurigheid van 500 m2, om te bepalen of je je in een gebied bevindt waar muggen erg actief zijn.

Bloedtest voor arbovirusinfecties

Bij thuiskomst ontvang je een uitnodiging voor een bloedtest. Omdat je hebt aangegeven wanneer je thuiskomt, sturen we die dan naar je op. De test kun je gemakkelijk zelf thuis afnemen door middel van een vingerprikje. Het bloed moet 21 dagen na terugkomst worden afgenomen door een paar druppels bloed op een papiertje te laten druppelen.

Het bloed wordt op antistoffen tegen onder andere West-Nijl, Usutu, Sindbis, Chikungunya, Dengue, Zikavirus en tekenencephalitis onderzocht. Aanwezigheid van antistoffen wijst op een doorgemaakte infectie.

Materialen en instructies voor het afnemen van het bloed ontvang je van ons. Je ontvangt instructies in de vorm van een folder. Mochten er antistoffen gevonden worden in je bloed tegen een van deze virussen, dan nodigen we je mogelijk uit voor een extra bloedtest om het resultaat van de eerste test te bevestigen. Mocht je in aanmerking komen voor deze bloedtest vragen wij je hiervoor later nog apart om toestemming.

Welke arbovirussen worden onderzocht

Binnen dit onderzoek worden de West-Nijl, Usutu, Sindbis, Chikungunya, Dengue en Zika virusinfecties onderzocht. Deze infecties worden door de beet van een besmette mug op de mens overgedragen.

Daarnaast wordt ook het tekenencefalitis virus onderzocht. Dit virus wordt overgedragen op de mens door de beet van een besmette teek.

Deze virusinfecties noemen we ‘arbovirus’ infecties. 

Lees hier meer belangrijke informatie.

Vragen over het onderzoek?