Preventie

Het is belangrijk je goed te beschermen tegen muggen- en tekenbeten.

Maatregelen tegen muggenbeten

Tegen door muggen overdraagbare infectieziekten (West-Nijl virus, Usutu virus, Sindbis virus, Dengue virus, Chikungunya virus en Zika virus) bestaan geen vaccins. Het is daarom van groot belang jezelf te beschermen tegen muggenbeten in gebieden waar de infectieziekten vaak voorkomen. Je kunt jezelf beschermen door gebruik te maken van muggen werende producten, zoals producten die DEET bevatten. Daarnaast is het verstandig je lichaam zoveel mogelijk te bedekken met kleding.

De muggensoorten die deze virussen bij zich kunnen dragen, zijn de hele dag actief. Tijdens schemering zijn ze het meest actief. Het is daarom belangrijk dat je jezelf de hele dag beschermt tegen muggenbeten, als je in een gebied bent waar deze virussen veel voorkomen. Het gebruik van een muskietennet en/of airconditioning tijdens het rusten biedt ook bescherming tegen muggenbeten.

Maatregelen tegen tekenbeten

Tekenencefalitis wordt verspreid door beten van besmette teken. Het is daarom belangrijk om jezelf ook tegen tekenbeten te beschermen. Je kunt jezelf tegen tekenbeten beschermen door je huid zoveel mogelijk te bedekken, bijvoorbeeld met een lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Het is belangrijk dit vooral te doen in gebieden waar teken actief zijn. Teken zijn actief in gebieden met veel struikgewas, hoog gras en dode bladeren. Als je buiten bent geweest, is het verstandig jezelf te controleren op tekenbeten. Teken kunnen naast tekenencefalitis ook andere ziekten overdragen, zoals de ziekte van Lyme.

Meer informatie over teken, tekenbeten en de daarbij behorende symptomen wordt gegeven op de website van het RIVM. Informatie over het op de juiste manier verwijderen van een teek, kan ook op de website van het RIVM worden gelezen.

Vragen over het onderzoek?