Over het onderzoek

Over het onderzoek

Ga je binnenkort op vakantie en wil je graag bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek naar muggen overdraagbare infectieziekten (en ben je ouder dan 18 jaar)? Lees hier alles over het onderzoek en hoe jij kunt deelnemen tijdens je vakantie!

Welke infectieziekten onderzoeken wij?

Binnen dit onderzoek worden de West-Nijl, Usutu, Sindbis, Chikungunya, Dengue en Zika virusinfecties onderzocht. Deze infecties worden door de beet van een besmette mug op de mens overgedragen. Daarnaast wordt ook het tekenencefalitis virus onderzocht. Dit virus wordt overgedragen op de mens door de beet van een besmette teek. Deze virusinfecties noemen we “arbovirus” infecties. Meer uitgebreide informatie over deze arbovirussen vind je op deze website of in de bijbehorende App.

Waarom wordt hier onderzoek naar gedaan?

Binnen het One Health travel project meten we de aanwezigheid van arbovirus infecties onder terugkerende reizigers. Het is nog niet bekend hoe vaak deze infecties onder terugkerende reizigers voorkomen, omdat de symptomen vaak mild zijn en op griepachtige klachten lijken. Vaak wordt er voor deze klachten geen bezoek aan de dokter gebracht of een bloedtest afgenomen voor een diagnose. De onopgemerkte infecties onder terugkerende reizigers kunnen een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Het One Health travel project is een samenwerking tussen het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU), het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum.

Wat houdt het onderzoek in en wat wordt er van de deelnemers verwacht?

Tijdens je vakantie houd je in de gaten of je bent blootgesteld aan muggen- en/of tekenbeten. Om dit makkelijk bij te houden, hebben wij de app “ Your Research App” ontwikkeld.

De App kan gratis gedownload worden. Nadat je je hebt aangemeld voor deelname aan het onderzoek ontvang je een bevestiging per e-mail. De e-mail bevat instructies voor het downloaden van- en het inloggen in de App. Drie dagen voor vertrek ontvang je een korte vragenlijst in de App. De vragen gaan over het doel van je reis (vakantie, familiebezoek, etc.) en het type reis dat je gaat maken. Eén keer per week ontvang je een extra vragenlijst. Deze vragenlijst bevat vragen over mogelijke muggen- en/of tekenbeten, het gebied waar je de laatste paar dagen bent geweest en welke maatregelen je tegen muggenbeten hebt genomen. Mocht je griepachtige verschijnselen krijgen tijdens de reis, vragen we je deze aan te geven via de App. Er verschijnt dan een klachtendagboekje in de app waarin je dagelijks aangeeft voor maximaal 7 dagen wat voor klachten je ervaart.

Alle vragen worden via de App gesteld en zijn binnen een paar minuten in te vullen. De App registreert je GPS locatie meerdere keren per dag, met een nauwkeurigheid van 500 m2, om te bepalen of je je in een gebied bevindt waar muggen erg actief zijn.

Bloedtest voor arbovirusinfecties

"Bij thuiskomst ontvang je een uitnodiging voor een bloedtest. De test kan je gemakkelijk zelf thuis afnemen door middel van een vingerprik. Het bloed moet 10 dagen na terugkomst worden afgenomen door een paar druppels bloed op een papiertje te laten druppelen. Het bloed wordt op antistoffen tegen onder andere West-Nijl, Usutu, Sindbis, Chikungunya, Dengue, Zikavirus en tekenencephalitis onderzocht. Aanwezigheid van antistoffen wijst op een doorgemaakte infectie. Materialen en instructies voor het afnemen van het bloed ontvang je van ons. Je ontvangt instructies in de vorm van een folder. Mochten er antistoffen gevonden worden in je bloed tegen een van deze virussen, dan nodigen we je mogelijk uit voor een extra bloedtest om het resultaat van de eerste test te bevestigen. Mocht je in aanmerking komen voor deze bloedtest vragen wij je hiervoor later nog apart om toestemming. "